menu sluiten
Terug naar Zorgprogramma’s

Gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Persoonsgerichte zorg,

De gecombineerde leefstijl interventie (GLI) helpt mensen met overgewicht meer te bewegen en gezond te eten. De GLI is gericht op een gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Binnen een GLI wordt advies en begeleiding gegeven gericht op:

  • gezonde voeding
  • gezonde eetgewoontes
  • gezond bewegen

Tijdens de behandeling van twee jaar werkt iedereen aan zijn of haar eigen doelen met behulp van een leefstijl coach. De groep ondersteunt elkaar en leert van elkaars ervaringen tijdens groepsbijeenkomsten. In de eerste maanden van de behandeling hebben deelnemers naast groepsbijeenkomsten ook een aantal één-op-één-gesprekken met de behandelaar. In deze gesprekken komt aan bod hoe een gezonde leefstijl eruitziet en hoe je daaraan kunt werken. Het tweede gedeelte van de behandeling is vooral gericht op een blijvende gedragsverandering, om te voorkomen dat je weer in oude gewoontes vervalt.

Doel

Overgewicht is sinds 2003 één van de speerpunten van het preventiebeleid van het ministerie van VWS. Het terugdringen van overgewicht is één van de doelen van het Nationaal Preventie akkoord. Leefstijl begeleiding is dé weg om op een slimme en efficiënte manier mensen gezond en fit te laten blijven of worden. Hiermee kunnen we het aantal chronische ziektes flink terug dringen en daarmee de werklast en kosten voor de zorg naar beneden bijstellen.

Inhoud